Steden

In vrijwel alle steden in Le Marche vindt u in het pittoreske centrum de ommuurde oude stad. Mooie kerken, kleine straatjes, slagerijen met de heerlijkste worsten, bakkers, cafés: alles is er. Voor een bezoek is het aan te raden om online te kijken wanneer de wekelijkse markt is.

De belangrijkste steden bij ons in de buurt zijn (met de klok mee):

Rapagnano Dit is ‘het dorp’ met een supermarkt, delicatessenwinkel, benzine station, apotheek, kranten- en sigarenboer en een fantastische doe-het-zelf winkel.
Monte San Pietrangeli Vanuit onze tuin zien we dit charmante plaatsje liggen met een traditioneel ommuurd centrum. Daar is ook een ander favoriet restaurant (van hotel) La Pina.
Francavilla d’Ete Dit is wat groter met een mooi oud groot plein in het oude centrum waar in de zomer o.a. het grote feest Lu Vurgu Fa Cantina wordt gehouden (het lijkt wel een beetje op carnaval).
Porto Sant’Elpidio Dit is een typisch Italiaanse kustplaats: doorsneden door de spoorlijn en snelweg Adriatica die langs de hele kust lopen. In het gedeelte tussen kust en spoor ligt de boulevard met daaraan alle hotels. Daarbij is ook het nieuwe centrum met alle winkels en outlets. Porto Sant’Elpidio heeft een wat rustiger strand, met kiezels.
Porto San Giorgio De grote broer van Porto Sant’Elpidio is Porto San Giorgio; het heeft van alles meer en beter, maar is daardoor ook drukker. Voor de echte Italiaanse strandsfeer is dit in de zomer ideaal.
Fermo Fermo is een grote stad met meer keuze uit restaurants. Vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht en in de zomer vindt er de bekende ‘palio’ van Fermo plaats (paardenrace dwars door de stad). In een zijstraatje ligt een erg goed restaurant waar ook de vlaggen van alle wijken hangen die strijden tijdens de palio.
Grottazolina In het oude centrum vindt elk jaar het zomerfestival plaats. Er wordt dagenlang op het plein de geschiedenis van Grotta nagespeeld, compleet met ridders, jonkvrouwen en lange tafels met ‘middeleeuws’ eten. Erg leuk ook voor kinderen.
Servigliano Van een romeins vierkant legerkamp naar een prachtig bewaarde middeleeuwse stad. Ook hier zijn in de zomer verschillende feesten, maar los daarvan zijn twee dingen de moeite waard: het ijs in het café aan het plein en restaurant San Marco (vlees!).
Montegiorgio Een mooi stadje op zo’n 10 minuten rijden met boven in de stad een prachtig uitzicht, het theater D’Alaleona en een ziekenhuis. Verscholen in de straatjes ligt een van onze favoriete restaurants ‘La Grotta’.
Magliano di Tenna Dit is een bescheiden stadje met een voor ons belangrijke bar met lekkere ‘stuzzi’ (hapjes) en in de oude stad een heerlijk restaurant L’Arco. In Piane di Magliano (in het dal) is een aantal supermarkten en andere winkels en een van onze favoriete restaurants ‘Il Veliero’ (met daarbij een handige wasserette).

De belangrijkste steden in Le Marche zijn:

Provincie Afkorting Hoofdstad Steden
Ancona AN Ancona JesiSenigalliaFabriano
Ascoli Piceno AP Ascoli Piceno Grottammare San Benedetto del Tronto
Fermo FM Fermo Porto San Giorgio
Macerata MC Macerata RecanatiCivitanova Marche
Pesaro e Urbino PU PesaroUrbino Fano